Tukar Tulisan kehijauan Tukar Tulisan kemerahan Tukar Tulisan Kebiruan   Kembali Asal Kembali Asal Kembali Asal

LATAR BELAKANG

 

Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah terletak di tengah Bandar Alor Gajah di atas keluasan 0.7689 hektar, di dalam Dewan Undangan Negeri, Rembia dan Parlimen Alor Gajah. Keluasan Daerah Alor Gajah adalah seluas 660 kilometer persegi dan terdapat 31 Mukim di dalam pentadbirannya. Daerah Alor Gajah terdiri daripada dua kawasan parlimen iaitu Parlimen Masjid Tanah dan Parlimen Alor Gajah.

Terdapat 5 Dewan Undangan Negeri (DUN) di dalam Parlimen Masjid Tanah iaitu Kuala Linggi, Lendu, Tanjung Bidara, Ayer Limau dan Taboh Naning. Manakala di dalam Parlimen Alor Gajah terdapat 4 DUN iaitu Rembia, Gadek, Durian Tunggal dan Machap.

Terdapat 85 Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan 4 Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Baru (JKKB) di daerah Alor Gajah. Kesemua JKKK dan JKKB adalah bertanggungjawab pada YB ADUN kawasan masing-masing dan segala permasalahan akan dibincang didalam Mesyuarat Jawatankuasa Penyelaras Dewan Undangan Negeri (JAPERUN).

Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah (PDTAG) merupakan sebuah Pejabat di bawah Pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka. PDTAG mula beroperasi pada tahun 1938 dengan diketuai oleh Mr. A.D. York sebagai Pegawai Daerah. Anak tempatan yang pertama menjadi Pegawai Daerah ialah Encik Zainal bin Kasahatan pada tahun 1957. Pada masa kini, Tuan Rahizi Bin Ranom telah dilantik sebagai Pegawai Daerah yang ke-36 . Pegawai Daerah Alor Gajah bertanggungjawab kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka dan menjalankan tugas berkaitan pentadbiran tanah dan daerah, merancang dan melaksanakan projek pembangunan, bertanggungjawab ke atas keselamatan dan ketenteraman daerah serta menyelaras aktiviti semua agensi Kerajaan Negeri dan Persekutuan di dalam Daerah Alor Gajah.

 

Senarai Nama Pegawai Daerah Alor Gajah


You are here: Utama Profil Korporat MAKLUMAT KORPORAT Latar Belakang